Om

Ola Thors Återbruk och Snickeri
Ola Chandrakaí

Hej och Välkommen till Thors ÅS!

Jag heter Ola Chandrakaí och titulerar mig eko-byggare, återbrukare och hantverkare. 

Thors ÅS handlar om precis det; att skapa och bygga naturligt, hållbart, med återbrukade material när det går, och att värna om traditionellt hantverk. 

Smeknamnet Thor fick jag under mina äventyr i australiska Cairns strax efter första filmen om Thor haft premiär där. Aussies gillar smeknamn, så jag blev Thor och min kusin blev Loke. Det hänger med än, snart 10 år senare.

Jag bor och samskapar med min fru Magdalena och våra två söner på en liten gård i Småland. En vacker plats som vi kallar Finca OM.  Det är den största praktiken och de djupaste lärdomarna jag tagit del av i livet. Barnen är mina främsta lärare och här har vi mycket kul tillsammans. 

För det mesta är jag kreativ och gillar att dela mina kunskaper med andra, oavsett vad det är. Bygg, odling, filosofi och nytänkande lösningar i vår samtid sammanfattar mina främsta intressen. 

”Hantverk utvecklas bäst ur egna händer.”

-Ola

Jag växte upp på en ekologisk mjölkgård strax söder om Växjö där jag lärde mig mycket om hur multikonstnärlig en bonde behöver vara. Min drivkraft och oräddhet kommer från min jordnära uppväxt där. I den erfarenheten bottnar sig även min djupa respekt för hur människan och vår jord kan samskapa framåt, mot det bättre. 

Jag strävar alltid efter att ta nästa steg i min medvetenhet, att se när frågor och svar blir tydliga är läckert. I min ledarroll är jag öppen för personens behov av stöd och gillar att se alternativa lösningar men jag försöker framförallt visa tydligt vad som gör skillnad. 

Ur medvetenhet om vår samtid och problemen som finns överallt med att fatta kloka och sunda val har jag fördjupat mina kunskaper inom eko-bygg de senast 10 åren. Jag har erfarenhet och kunskap om bl.a att projektera och flytta timmerhus, restaurera ödehus, renovera fönster, målning med linolja, äggoljetempera, övrig slamfärg samt nya giftfria färger. 

Jag har också erfarenhet från naturligt byggande i andra länder där jag lärt mig om deras traditionella byggande. såsom att bearbeta och bygga med bambu i Costa Rica och hardwood bearbetning i Australien. 

Mellan åren 2010-2019 arbetade jag som snickare på ett av Växjös mest expansiva byggföretag mot privatkunder. Det var lärorika år med många kreativa lösningar. Mina egna studier gjorde dock att jag kände att det var dags att gå min egen väg, mot EKO-bygg och naturligt byggande, som känns som en mer sann väg för mig själv och mina efterlevande.

2019 tog jag över som huvudlärare på kursen Återbruk och Hållbart byggande vid St. Sigfrids folkhögskola i Växjö. Det var ett riktigt roligt och lärorikt år men pga pandemin är kursen på paus just nu. Det ger mig dock tid att fundera hur jag vill utveckla kursen vidare och vi startar upp snart igen. Eftersom det gett mersmak erbjuder jag numer även kurser i hållbart byggande i egen regi eller i samarbete med andra aktörer. 

Sedan 2017 arbetar jag med Hunna Hagalund, (Finca OM) där vi har flertalet byggnader att praktisera och tillämpa de naturliga och traditionella teknikerna på. Besök min Youtube-kanal för att se lite av vårt arbete och följa utvecklingen.