Kurser

Kommande kurser:

Tidigare kurser:

Tema 2021: Stolpverk

En praktisk ekobygg-kurs på Finca OM 

Plats: Hunna, Småland 

Tid: lör-sön 11-12 & 18-19 september kl. 9-16*

Investering: 3500:-

* eftersom vi behövt ändra dagarna pga sjukdom ger vi även möjlighet att komma en eller bägge helger. Kontakta Ola.

Praktisk kurs i stolpverk av farstukvist. 

Vi bygger en traditionell farstukvist, med modern touch, med hjälp av naturliga, sunda och återbrukade material. Kursen är på intensivfart och målet är att du ska lära dig att bygga och tänka sunt. Du kommer få ta del av flera olika moment inom äldre bygghantverk. 

Om Kursen

Tema på årets kurs är ”Stolpverk”.

En stolpverkskonstruktion består av delar som är sammanfogade med träförbindningar och som tillsammans bildar en bärande stomme.

Stolpverk är en byggnadsteknik som inkluderar alla konstruktioner där den bärande stommen består av fyrkantigt, blockat eller runt timmer, och där de inre och yttre belastningarna förs över till grunden via en samverkan mellan stående, liggande och snedställt timmer. Stolpverk fungerar som en övergripande samlingsterm för flera olika typer av träkonstruktioner som är byggda efter denna konstruktionsprincip. Exempel är korsvirke, stavverk och skiftesverk. 

Metoden har genom tiden använts överallt i världen där tillgången på material (timmer) varit mer begränsad än i Sverige, där traditionell timring varit vanligare. Stolpverk är dock den vanligaste metoden på enklare byggnader. Grunden i tekniken är att trä sammanfogas utan att spik eller skruv används. Istället tappas och dymlas stolparna samman.

För vem?

Kursen passar dig som är praktiskt lagd, vill ha mer erfarenhet och självförtroende i ditt eget byggande och lära dig tillsammans med andra. Du vill veta hur du traditionellt (före spik och skruv) bygger enkelt, stort eller smått. Kanske har du ett eget projekt som du söker mer erfarenhet och inspiration till.
Kursen är inte en nybörjarkurs. Eftersom den är på intensivfart krävs vissa förkunskaper såsom säkerhetsförståelse och verktygshantering. Tidigare erfarenhet är inte ett krav men kursen innefattar både enkla och svåra moment.

Kursens innehåll

  • Stomresning av enklare byggnad, stolpverk.
  • Bearbetning och tappning. 
  • Genomgång av belastningens fördelning i konstruktionen.
  • Vad är återbruk, byggnadsvård och sunt förnuft.
  • Förberedande moment för isolering (lösulls-cellulosa).
  • Vind- och ångspärrsmontering.
  • Tak-konstruktion och s.k. “tätt tak”.
  • Ytterpanel.
  • Om tid ges även viss Fönsterrenovering. 

Efter avslutad kurs ska du känna dig mer säker på dig själv och ditt byggande, och känna dig trygg i att vara flexibel men bestämd i ditt materialval, oavsett byggprojekt. 

För att vara så effektiva och praktiska som möjligt kommer du få digitalt material att gå igenom innan kursstart. Det består exempelvis av bilder på ritningar och en film där vi berättar om förarbetet vi gjort inför kursstart. Detta för att du ska få god kännedom om projektet och kunna starta bygga första morgonen. 


Om platsen

Finca OM, eller Hagalund, stod utan permanentboende i 70 år innan jag och min familj flyttade hit 2019. Det gav oss stora möjligheter att forma platsen som vi vill ha den. Boningshuset/torpet var i rivnings-skick. Vi beslöt oss ändå att rädda det med varsamt byggande och restaurering. Vi har lärt oss mycket på vägen och erfarenheten delar vi nu med oss av på olika vis. Torpet är nästan färdigt men en traditionell farstu återstår. 

Om Ola 

Jag heter Ola Chandrakaí. Efter 10 år som traditionell snickare driver jag numer mitt eget företag Thors ÅS- Återbruk och Snickeri. Företaget är inriktat på utbildning, restaurering och målning, byggnadsvård, ekobygg, hållbart och naturligt byggande och traditionella hantverk.

2019 tog jag över som huvudlärare på kursen Återbruk och Hållbart byggande vid St. Sigfrids folkhögskola i Växjö, där vi bland annat byggt tiny houses. Mina tidigare projekt innefattar att flytta timmerhus, restaurera ödehus och att renovera byggnadsvårdsmässigt. Just nu ligger många av mina projekt i Finca OM och de gamla byggnaderna där.  Läs mer om mig och mina äventyr här.

Anmälan

Anmälan sker till oasenslind@gmail.com

Ange fullständigt namn och kontaktuppgifter.

Din anmälan är bindande men inte personlig. 

Din plats är garanterad först när du har betalat kursavgiften. Du kan avboka dig fram till och med två veckor innan kursstart, minus en administrativ avgift.

Allt bygge sker på egen risk. 

Bra att veta

Tider är 9.00-16.00 varje dag men kan variera beroende på moment och väder. 

Vi tar paus för lunch och fika.

Kaffe/te och frukt finns. Medtag egen lunch, vattenflaska etc. 

Ta med dig: 

Hammare, hörselskydd, kläder och skor du kan arbeta i. Om du har vassa stämjärn, träklubba, skruvdragare, fogsvans så ta gärna med det också.

Ta dig hit: Du tar dig enklast hit med bil. Vill du ta tåg så hoppa av i Växjö, Alvesta eller Vislanda. Därefter buss mot Grimslöv. Efter överenskommelse kan vi hämta er vi stationen där. Full vägbeskrivning ges när din plats är bekräftad och betald.

Boende: Vi rekommenderar Torne Camping eller Torne gård BnB som ligger i nära anslutning till Finca OM. Du kan gå, cykla eller köra bil. Observera att vi i år inte tar emot tält-gäster på gården pga covid-situationen. 

Gården:  Du har tillgång till utedass och utekök med faciliteter under kurstiden. 

Vi ber dig att inte vistas inne i bostadshuset. 

På gården finns katter och små barn. 


Läs fullständiga villkor och sekretesspolicy här.

  • Sida
  • Block

Status och synlighet

SynlighetOffentligPublicerajuli 5, 2021 2:33 e mFörfattarechandrakaiOla ChandrakaíFlytta till papperskorg19 versioner

Permalänk

Utvald bild

Diskussion

Sidoattribut

Layout

Växla panel: LayoutLayout sidopanel  Standard  Höger sidopanel  Vänster sidopanel  Inga sidopaneler  Båda sidopanelerna  Båda sidopanelerna till vänster  Båda sidopanelerna till höger  Sidfotswidgetar  Standard  0 widgetar  1 widget  2 widgetar  3 widgetar  4 widgetar  5 widgetar  Innehållsbehållare

Välj din typ av innehållsbehållare.  Standard  Full bredd  Innesluten  Inaktivera element InnehållsrubrikPremium-modul tillgängligÖppna publiceringspanel

  • Sida